Vief gaat Mediterranee

WAAROM?

De mediterrane keuken is de keuken van het Middellandse Zeegebied en bestaat uit de tientallen verschillende keukens zoals:

Marokko, Tunesië, Spanje, Italië, Albanië, Turkije en Griekenland en een deel van het zuiden van Frankrijk (zoals de Provençaalse keuken en de keuken van Roussillon). De Levantijnse keuken (Israël, Libanon, Palestina, Syrië), die de Cypriotische keuken sterk beïnvloed heeft, en de keukens van mediterraan Afrika (Algerije, Egypte, Libië) worden niet altijd tot de mediterrane keuken gerekend.

De traditionele keukens van deze regio’s ontstonden voornamelijk door het gebruik van verse producten uit de omgeving, die bestaat uit zowel bergen (lamsvlees, varkensvlees, schapenvlees, kazen, peulvruchten, paddenstoelen et cetera) als zee (vis en zeevruchten).

De mediterrane bevolking waardeert haar eigen keuken, met name vanwege de versheid en kwaliteit van de gebruikte producten en de simpelheid of puurheid van het gerecht.

De mediterrane keuken of zogenaamde mediterrane voedingspatroon wordt beschouwd als een van de gezondste en het zou onder andere hart- en vaatziekten voorkomen.

Dit komt doordat het eetpatroon vooral bestaat uit: vis, olijfolie, zeevruchten, groenten, peulvruchten en mager vlees, met name door het gebruik van verse producten van hoge kwaliteit.

Het gaat dan wel om het voedingspatroon van rond 1960, daarna is dit op veel plaatsen veranderd en ongezonder geworden.

De hoofdbestanddelen van de mediterrane keuken zijn:

Groenten als: aubergines, courgettes, artisjokken, knoflook en tientallen uien, lente uien en tomaten. Peulvruchten als: kikkererwten, linzen en witte bonen.
Honderden soorten vis, onder andere: zalm, tonijn, vele soorten sardines, forel, zeetong, zeeduivel, heek en talrijke soorten die veelal geen Nederlandse naam hebben.
Vele soorten garnalen en andere schaaldieren, tientallen schelpdieren, inktvis en octopus.
Vele soorten kazen. Vele soorten worsten. Gedroogde ham.
Kruiden als basilicum, komijn, saffraan, tijm, peterselie, laurier, oregano of rozemarijn. Veelvuldig gebruik van knoflook.
Verschillende soorten rijst. Deegwaren. Vele soorten wijn.

De mediterrane keuken is ontzettend gevarieerd en kent enorme verschillen per regio. In heel de mediterrane omgeving bestaat de keuken voornamelijk uit verschillende verse streekproducten van hoge kwaliteit, ervaring en smaak.

Deel dit bericht via onderstaande Social Media